Skanska döms till böter för illegal arbetskraft

Skanska är indraget i ett fall av illegal arbetskraft på ett av företagets byggen i södra Stockholm. Nu har underentreprenören som anlitat byggstädarna dömts till böter medan byggjätten får en straffavgift på 93 000 kronor, skriver tidningen Branchaktuellt.se.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem utförde en kontroll på en byggarbetsplats i Stockholm där två georgiska medborgare, som arbetat för en underentreprenör till Skanska, visades sakna id-handlingar, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Södertörns tingsrätt dömer att företagarens kontrollåtgärder varit otillräckliga och dömer honom till 9 000 kronor i böter samt företaget till 139 500 kronor i böter.

Då Skanska varit uppdragsgivare döms bolaget att betala en straffavgift på 93 000 kronor. ”Skanska Sverige AB har inte vidtagit rimliga kontrollåtgärder för att förvissa sig om att arbetsgivaren inte hade utlänningar anställda som saknade rätt att vistas i Sverige och kan därför inte frångå betalningsansvar”, skriver åklagaren.