Lagförslag om att stärka rätt lön för utländska arbetstagare

I sitt slutbetänkande som Delegationen mot arbetslivskriminalitet lämnade den 3 mars 2025 föreslås en ny lag, som innebär att lönen vid en tvist med arbetsgivaren ska vara den som arbetstillståndet bygger på. Flera förslag i utredningen handlar om att stärka utländska arbetstagares rätt att få ut rätt lön. Fair Play Bygg saknar förslaget om en myndighetsgemensam tipsfunktion i slutbetänkandet. 

– Vi hade hoppats att Delegationen mot arbetslivskriminalitet i sitt slutbetänkande skulle lägga större emfas vid att inrätta en myndighetsgemensam tipsfunktion i statlig regi, särskilt eftersom det i utredningen framkommer att exempelvis Skatteverket är beroende av tips för att kunna agera mot arbetslivskriminalitet, säger Kristin Andersson, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet har sedan 2021 arbetat fram förslag som ska stoppa arbetslivskriminalitet inom utsatta branscher, däribland byggbranschen. Problemen inom byggbranschen handlar oftast om utnyttjande av utländsk arbetskraft, något som både drabbar individer och samhället i stort.

– Förslagen riktar in sig särskilt på utländska arbetstagare, både med och utan arbetstillstånd, säger Delegationen mot arbetslivskriminalitets ordförande Ola Pettersson under pressträffen när slutbetänkandet presenterades. 

– Arbetslivskriminalitet skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrens och bidrar till den kriminella ekonomin, sa Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och arbetslivsminister i samband med överlämnandet av utredningen.

I utredningen, som är 600 sidor lång, presenteras en rad förslag som ska motverka arbetslivskriminalitet. Det mest uppmärksammade förslaget handlar om lagstiftning för rätt till lön för arbetstagare med arbetstillstånd. Den ska kunna tillämpas vid tvister om lön mellan arbetstagare och arbetsgivare. Framförallt är lagen tänkt att skydda mot ”skuggkontrakt” där man uppger en sak till myndigheter och något annat till arbetstagaren.

Andra förslag handlar om att göra det mer riskfyllt för arbetsgivare att fuska med systemet för arbetstillstånd, något som hittills framförallt drabbat arbetstagarna. Samt att stärka papperslösa personers möjligheter i rättsprocesser, genom att de kan få tidsbegränsade uppehållstillstånd när en tvist pågår, samt att de kan företrädas av Diskrimineringsombudsmannen.

Delegationens betänkanden kommer nu att beredas i Regeringskansliet.

Läs hela Delegationen mot arbetslivskriminalitets slutbetänkande: Arbetslivskriminalitet – upplägg – verktyg och åtgärder – fortsatt arbete.

 

2025-03-12