Förlängt uppdrag för A-krimcenter

Regeringen har förlängt uppdraget till A-krimcenter, för att skapa en långsiktig samverkan. Dessutom har myndigheterna fått ett förtydligat uppdrag om att slå hårdare mot organiserad brottslighet bland företag och mot människoexploatering.

Under 2022 startade regeringen upp center för att motverka arbetslivskriminalitet, där Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten samverkar. Sedan dess har sju center mot arbetslivskriminalitet inrättats i landet.

– Arbetslivskriminaliteten medför ett utnyttjande av utsatta människor, snedvriden konkurrens och att offentliga medel riskerar att gå till kriminella. Dessutom göder arbetslivskriminaliteten den kriminella ekonomin. Regeringen ser mycket allvarligt på den här typen av kriminalitet. Den ska bekämpas med full kraft, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg i ett pressmeddelande.

I och med förlängningen ska även en mer detaljerad återrapportering av uppdraget ske. Arbetsmiljöverket ska redovisa uppdraget till regeringen senast 31 mars 2025, 2026 och 2027.

2024-09-24