Ekobrottsmyndigheten föreslås avvecklas

En statlig utredning föreslår att Ekobrottsmyndigheten avvecklas och att dess uppdrag i stället tas över av särskilda enheter inom Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Bakgrunden är att den ekonomiska brottsligheten i dag ofta är tätt kopplad till annan organiserad brottslighet, såsom narkotika- och våldsbrott.

Den kriminella ekonomins omfattning uppskattas till 100–150 miljarder kronor årligen, motsvarande hela rättsväsendets budget. Samtidigt visar utredningen ”En ny organisation av ekobrottsbekämpningen” att dagens myndighetsstruktur är ineffektiv och fragmenterad. Ekobrottsmyndigheten utreder främst skatte- och borgenärsbrott, medan andra typer av ekobrott, exempelvis organiserade bedrägerier, hanteras av Polisen och Åklagarmyndigheten. Detta leder till dubbelarbete, dålig samordning och bristande helhetsbild.

Utredarna föreslår att ekobrottsbekämpningen integreras i Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten genom nya, distinkta enheter med specialkompetens. En ekobrottsunderrättelsetjänst ska inrättas inom Polisen för att förbättra det proaktiva arbetet. Arbetssätt från EBM, som team mellan åklagare och utredare, ska bevaras.

- Vi måste öka trycket mot den organiserade brottsligheten. En central del handlar om att strypa den kriminella ekonomin. Ekobrottsmyndigheten spelar en nyckelroll och behöver nu flytta fram positionerna rejält i samspel med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Från regeringens sida är signalen tydlig – full fart framåt, säger justitieminister Gunnar Strömmer, i ett pressmeddelande från regeringen.

Läs hela utredningen här

2025-09-19