Debatt: Arbetslivskriminaliteten inom byggbranschen skadar hela samhället
Om regeringen menar allvar med att man vill strypa den kriminella ekonomin måste staten ta ett större ansvar för att stoppa arbetslivskriminaliteten. Det skriver Fair Play Byggs Kristin Andersson och Tomas Kullberg från Stockholms byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland på Altinget.
Byggbranschen har blivit en plats för kriminella aktörer att fritt utnyttja arbetstagare och snedvrida konkurrensen för seriösa företag. Misstanke om svartarbete, skattebrott och människoexploatering är några av de anonyma tips som vi på Fair play bygg har tagit emot under det senaste året.
Kriminalitet snedvrider konkurrensen
Den kriminella verksamheten skapar skuggsamällen där människor utnyttjas och stora summor skattemedel förloras. På sikt är det ett hot mot vår gemensamma samhällsmodell. Människor utnyttjas och tvingas arbeta under många gånger farliga villkor. Konkurrensen snedvrids för företag som vill göra rätt för sig och den gemensamma välfärden går miste om skatteintäkter. Om regeringen menar allvar med att man vill strypa den kriminella ekonomin måste staten ta ett större ansvar för att stoppa arbetslivskriminaliteten.
Enligt Polismyndigheten omsätter den kriminella ekonomin cirka 150 miljarder kronor årligen. Sedan 2016 har Fair play bygg arbetat för att bekämpa brottsligheten inom byggbranschen. Genom att skapa en anonym tipsfunktion för att identifiera och rapportera arbetslivskriminalitet på byggarbetsplatser i Stockholmsregionen har vi fått in över 2 000 tips om misstänkt brottslighet på byggarbetsplatser bara i Stockholm.
Svartarbete är den vanligaste typen av tips som kommer in till oss. Det är särskilt allvarligt när det rör sig om människoexploatering av papperslösa arbetstagare, som ofta tvingas arbeta under mycket dåliga förhållanden för extremt låga löner.
Tipsare undviker kontakt med myndigheter
De tips som vi har överlämnat till ansvariga myndigheter har lett till upptaxeringar på totalt 124 miljoner kronor. Den kriminella ekonomin genererar 100-150 miljarder i brottsvinster varje år. Vår tipsfunktion har bidragit till att brott har kunnat bekämpas och bidragit till intäkter till staten. Vi är stolta över det, men på lång sikt bör Fair play byggs brottsbekämpande tipsfunktion – som dessutom leder till intäkter till staten – också finansieras av staten.
De tips som vi har överlämnat till ansvariga myndigheter har lett till upptaxeringar på totalt 124 miljoner kronor.
I delegationen mot arbetslivskriminalitets delbetänkande föreslås att en myndighetsgemensam tipsfunktion inrättas. Det är något vi välkomnar. Men vi ser att förslaget kan förbättras och möjligheten att få fler tips öka genom att en utomstående och oberoende part kompletterar den myndighetsgemensamma tipsfunktionen. Till exempel Fair play byggs tipsfunktion.
Vår erfarenhet sedan starten 2016 är tydlig: tipsare som befinner sig i osäkra arbetsförhållanden eller har en osäker migrationsstatus undviker kontakt med myndigheter. Att enbart ha en myndighetsgemensam tipsfunktion kommer inte garantera rapporter om misstänkt brottslighet. Däremot har Fair play byggs tipsfunktion en större möjlighet att nå ut till dessa individer. Vi har sett att tipsare ofta föredrar att vända sig till organisationer som de känner förtroende för och som de har erfarenhet av sedan tidigare.
Låt staten finansiera Fair play bygg
Vi uppmanar därför regeringen att staten säkerställer finansieringen av initiativ såsom Fair play byggs tipsfunktion, som kan komplettera den myndighetsgemensamma tipsfunktionen. Statsbidraget som kan riktas till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer för att främja kunskapsutbyte och samverkan med myndigheter för att motverka brott bör utökas till att även omfatta parternas insamling av tips. Exempelvis som det arbete Fair play bygg bedriver redan i dag.
Arbetslivskriminalitet inom byggbranschen skadar hela samhället. Genom initiativ som Fair play byggs tipsfunktion kan vi bidra till att bekämpa den organiserade brottsligheten.
Läs hela artikeln på Altinget.se
2024-11-12