Brister i Skatteverkets insatser mot svartarbete

Skatteverket har fått kritik av Riksrevisionen för att de brustit i sina insatser mot svartarbete. Svartarbetet är ett betydande samhällsproblem och beräknades att uppgå till 2,3 procent av BNP, eller 91 miljarder kronor under 2010–2016. Enligt Skatteverket själva saknas resurser för att utföra tillräckliga kontroller.

Misstänkt svartarbete är ett av de vanligaste tipsen som kommer in till Fair Play Bygg. Att insatserna och uppföljningen från myndigheterna i att motverka svartarbete brister, försämrar förutsättningarna för seriösa företag och står i vägen för sund konkurrens.

Enligt Riksrevisionens granskningsrapport Skatteverkets åtgärder mot svartarbete är problemen särskilt omfattande i personalintensiva branscher med små och medelstora företag. Att kontrollera utländska företag är viktigt för att motverka arbetslivskriminalitet, något som Skatteverket också kritiseras för att brista i.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att byggbranschen framhållits som en bransch där det finns problem. När man har den riskbilden klar hade vi förväntat oss att se lite fler åtgärder riktade mot utländska företag, säger Henrik Allansson, projektmedarbetare på Riksrevisionen i en intervju i DN.

”Det är inte tillfredsställande att Skatteverket, när de hittar företag där systematiskt svartarbete förekommer, har svårt att påvisa i vilken utsträckning det ägt rum och vilka som arbetar svart”, står det i rapporten, där det framkommer att exempelvis kontroller av personalliggare haft en begränsad effekt.

Även om Skatteverket anses ha en bra modell för att upptäcka svartarbete så används den inte alltid, enligt rapporten.

Riksrevisionen föreslår att regeringen tar fram åtgärder som skulle försvåra användandet av exempelvis falska identiteter vid bolagsregistrering samt tuffare kontroller av personalliggare, rapporterar DN.

2025-06-15