Välj ett schysst företag och motverka brottslighet inom byggbranschen
Ska du beställa byggtjänster? Då är det flera saker du behöver tänka på för att vara säker på att företaget du anlitar är schysst. Fair Play Bygg guidar dig i hur du gör!
Svartarbete är den vanligaste typen av tips som kommer in till Fair Play Bygg, och det är särskilt allvarligt när det rör sig om människoexploatering. Det vill vi sätta stopp för. Du behöver vara en del av lösningen och se till att dina pengar inte gynnar organiserad brottslighet.
Checklista – guide till schyssta företag
Undvik oschyssta byggföretag när du ska anlita hantverkare. Ta hjälp av vår checklista för att kontrollera företaget innan du gör ditt val.
1. Företaget har F-skattsedel
Kolla på skatteverket.se för att försäkra dig om att företaget är ett korrekt registrerat företag med f-skattsedel.
2. Företaget har kollektivavtal
Att det finns ett kollektivavtal gör stor skillnad för de anställdas rättigheter och trygghet på jobbet. Använd Kollektivavtalskollen för att se om företaget är anslutet.
3. Företaget är med i en arbetsgivar- eller branschorganisation
Ett medlemskap i en arbetsgivar- eller branschorganisation visar på att företaget är en ansvarstagande och seriös arbetsgivare. Exempel på organisationer är Byggmästarföreningen och Byggföretagen.
4. Företaget har inga skulder hos Kronofogden
Stora skulder kan vara ett tecken på att något inte står rätt till och innebära en risk för dig som kund. Kolla upp företagets ekonomi på Kronofogden innan du gör ditt val.
5. Företaget ansvarar för arbetsmiljön för de anställda
När du anlitar ett enda företag är det normalt sett det företaget som har arbetsmiljöansvaret, men om du anlitar flera olika företag kan arbetsmiljöansvaret hamna på dig. Diskutera detta med de företag som anlitas.
6. Den som utför arbetet har rätt behörighet
För vissa arbeten krävs särskild behörighet hos den som utför. Om du till exempel ska renovera badrummet måste vissa arbeten utföras av någon med särskild våtrumsbehörighet. Annars riskerar du att din försäkring inte täcker eventuella problem som uppstår.
7. Du kan få referenser från tidigare kunder
Be om referenser från tidigare kunder för liknande arbeten, och ta reda på hur arbetena har utförts.
8. Ni skriver ett skriftligt avtal inför jobbet som ska utföras
Även om muntliga avtal är bindande innebär det en trygghet att få överenskommelsen nedskriven. Se även till att få ett skriftligt avtal på eventuella tillägg som uppstår under arbetets gång.
9. Företagsnamnet och organisationsnumret på avtalet stämmer
Vem äger företaget? Är det samma person som du pratat affärer med? På Bolagsverket kan du söka på företaget och hitta all information du behöver.
10. Begär en lista på underentreprenörer
Du har rätt att veta vem som kommer hem till dig och utför arbeten. Även om företaget du skriver avtal med verkar sjysst, är det viktigt att du även kollar de andra entreprenörerna, som kanske ska måla, göra VVS-arbeten eller annat.
11. Ställ krav på att hantverkarna ska ha ID06-kort
Genom ID06 kan företag identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till ett företag, på ett säkert sätt.
12. Du behöver inte betala i förskott
Genom att betala arbetet när det är färdigt minskar du risken att bli lurad. Ett seriöst företag kräver inte att du betalar för jobbet i förskott. Dessutom: Ta in flera offerter innan du tar ditt beslut. Är ett företag mycket billigare än andra? Fundera över varför. Det kan vara en varningsflagga.
Du kan läsa mer om vad du bör tänka på när du anlitar byggföretag hos Arbetsmiljöverket och Byggföretagen. Hos Byggnads kan du se om företaget har kollektivavtal.
Misstänker du brottslig verksamhet?
Tipsa Fair Play Bygg så undersöker vi och lämnar ärendet vidare till berörda myndigheter. Du som tipsar kan vara anonym.