Svartarbetare delar på bankkonton

Svartanställda i byggföretag delar på bankkonton. Det är information som ofta når Fair Play Bygg. Under onsdagen träffade Fair Play Bygg fyra arbetare som berättade att lön som tillsynes betalas till en person delas upp på flera anställda.

Under onsdagen träffade Fair Play Bygg fyra byggnadsarbetare som sa sig arbeta i ett byggföretag i Stockholmsområdet. Arbetarna, som alla kom från ett land utanför EU/EES, berättade att det bara var vissa arbetare i företaget som hade bankkonto. Löner som företaget betalar ut går till arbetare med bankkonton. Efter att lönerna betalats ut tas pengarna ut i kontanter och delas upp mellan flera anställda. På detta sätt får anställda utan arbetstillstånd samt papperslösa arbetare ut sina löner, utan att arbetsgivaren tvingas hantera stora mängder kontanter.

Arbetarna berättade också att det enbart var mindre summor av de utlovade lönerna som hade betalats ut. De byggnadsarbetare som Fair Play Bygg talade med hade fått knappt hälften av den lön de blivit lovad av sin chef.

-Vi hade blivit lovade omkring 40000 kronor var för ett jobb. Men vår arbetsgivare har bara betalat ut knappt hälften, berättar en av arbetarna till Fair Play Bygg.


Publicerad av Peter Leander den 2020-01-23Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png