Svarta löner på MOS avslöjade i ny dom

Ett byggföretag som utförde gipsarbeten på bygget av supergallerian Mall of Scandinavia (MOS) har bokfört osanna fakturor för 20 miljoner kronor, visar en ny dom från Förvaltningsrätten, rapporterar Byggnadsarbetaren.

Genom att betala osanna fakturor till tre olika fakturaskrivande bolag, alltså företag vars enda verksamhet är att skicka fakturor som inte motsvarar något faktiskt utfört arbete, har det utpekade estländska byggföretaget fått ut 20 miljoner kronor i kontanter. Pengarna har enligt Skatteverket använts till att betala ut svarta löner samt berika företrädarna till det estländska bolaget, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

”De estländska bolagen har varken bedrivit någon verksamhet eller varit den verkliga löneutbetalaren. De har endast agerat som betalningsförmedlare av lön till personalen”, skriver Skatteverket i ett upptaxeringsbeslut som ligger till grund för domen.

Det estländska byggföretaget har utfört gips- och snickeriarbeten på supergallerian Mall of Scandinavia i Solna, Stockholm. Skatteverkets granskning av företagets fakturor visar att byggföretaget fakturerat 290 kronor i timmen vilket är lägre än vad det utpekade bolaget sedan betalat de fakturaskrivande företagen, vilket Skatteverket ansett vara orimligt.


Publicerad av Peter Leander den 2020-01-10Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png