Stockholmshem får rätt i Högsta förvaltningsdomstolen i uteslutningen av Belstroj

Stockholmshem valde att utesluta entreprenören Belstoj i upphandling baserat på åtal om brott mot utlänningslagen samt oegentligheter som illegal arbetskraft. Efter överklagan meddelar Högsta förvaltningsdomstolen att ärendet ej prövas, skriver Stockholmshem i ett pressmeddelande på torsdagen.

- Stockholmshem ska inte samarbeta med oseriösa aktörer och från styrelsens sida har vi drivit det här ärendet målmedvetet. Att vi nu fått rätt i domstol är viktigt för hela byggbranschen och speciellt för offentliga byggherrar, det visar att det går att utesluta de leverantörer som inte sköter sig, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem enligt pressmeddelandet publicerat på torsdagsförmiddagen.  

Belstroj, som la det lägsta anbudet vid upphandlingen av nyproduktion i Skärholmen, överklagade Stockholmshems uteslutning till Förvaltningsrätten i Stockholm, men rätten dömde till Stockholmshems fördel med skrivningen ”Stockholmshem har haft fog för att utesluta Belstroj till följd av att bolaget gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen.” Belstroj överklagade domen till Kammarrätten samt Högsta förvaltningsdomstolen där båda instanser valt att inte pröva ärendet, därmed vinner Förvaltningsrätten i Stockholms dom laga kraft.

Morgan Johansson, inköpschef på Stockholmshem säger följande i pressmeddelandet: - Den här upphandlingen vanns av ett annat företag på grund av att Belstroj uteslöts.  Domen visar att vår modell för Rättvist byggande fungerar. Visionen är att byggbranschen ska veta att det inte lönar sig att fuska på våra byggarbetsplatser. Vi ska attrahera de seriösa företagen för en sund konkurrens på lika villkor.

Belstrojs VD Peter Kolare har tidigare sagt till tidningen Byggnadsarbetaren angående domen i Förvaltningsrätten: - Det är självklart jättetråkigt att vi blir dömda på förhand. Hela det här åtalet ligger oss i daget innan vi faktisk har haft en rättslig prövning.  Vi blir behandlade som om vi redan är skyldiga innan saken ens prövats i rätten, säger han och påpekar att han tycker att det är tråkigt att man efter beslutet valt att gå vidare med ett anbud som är 6 miljoner kronor dyrare. 


Publicerad av Sussie Illum den 2020-11-5Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png