Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Polisen på Norrmalm i Stockholm varnar för oseriösa hantverkare som lurar kunder - oftast äldre. Enligt polisen börjar hantverkarna ofta arbeta på en gång för att sedan kräva avtal och kontant betalning för ett dåligt utfört arbete.

Polisen på Norrmalm i Stockholm går i ett inlägg på Facebook ut till villaägare på Lidingö och varnar för oseriösa hantverkare som reser runt och letar efter hus som ser ut att behöva renoveras.

På sin Facebooksida skriver polisen att: "De ringer på och utger sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast börjar de arbeta omgående för att sedan få dig att skriva avtal och kräva kontant betalning. Skriv inte på någonting. Be dem åka därifrån och ring 112."

Även Fair Play Bygg har fått in ärenden där oseriösa hantverkare börjat riva upp asfalt på privatpersoners garageuppfart för att sedan kräva betalning för att iordningsställa uppfarten.

Ett annat tips till Fair Play Bygg gällde takarbetare som lurade äldre personer att deras tak såg ut att vara i behov av renovering. Firman erbjöd en gratis kontroll av taket. Efter kontrollen påstod takläggarna att taket hade möglat och att stora delar var tvungna att bytas ut. Utan att den boende skrivit på några papper dök takfirman upp följande morgon och började riva taket. Därefter fick husinnehavaren en faktura på ett belopp långt över vad arbetet var värt.

Så undviker du att bli lurad:

*Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

*Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

*Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

*Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

*Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

*Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Källa: Polisen.se


Publicerad av Peter Leander den 2019-10-29Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png