Fusk med korttidspermittering bland byggföretag

Det statliga stödet vid korttidspermittering har väckt intresse bland oseriösa byggföretag. Enligt fackförbundet Byggnads har uppenbara fuskare försökt lura till sig pengar, rapporterar byggnadsarbetaren.se.

För att rädda företag från konkurs och där med spä på arbetslösheten i följderna av coronapandemin har regeringen beslutat att täcka en stor del av lönekostnaderna vid korttidspermittering. Nu visar det sig att oseriösa byggföretag ansöker om permitteringsstöd men samtidigt låter arbetskraften fortsätta att arbeta heltid, rapporterar byggnadsarbetaren.se.

Korttidsavtal i byggbranschen tecknas med fackförbundet Byggnads regioner. Några av regionerna har stött på företag som försökt fuska.

– Det handlar om en handfull företag som ser stödet som ett tillskott i kassan. De säger att de ska dra ner och få statligt stöd, men sedan vill de ändå att de anställda ska arbetat på som vanligt. Men i de här fallen när det varit så uppenbart att de försökt fuska, det läcker ut, har de snabbt blivit avslöjade genom några kontrollfrågor. Och då blir det naturligtvis inget avtal, säger Roger Johansson, enhetschef på Byggnads förhandlingsenhet, till Byggnadsarbetaren.

Även inom andra branscher har det kommit rapporter om fusk med permitteringsstödet. Till SVT Nyheter säger en person anställd i pr-branschen att ”Vi är permitterade till 40 procent, men vi jobbar minst 100 procent.”


Publicerad av Peter Leander den 2020-04-8Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png