Bok om brottsupplägg i byggbranschen

I en ny bok av journalisten Johan Fyrk tas läsaren med bakom kulisserna på ett stort brottsupplägg i byggbranschen. Nätverket bakom brottsupplägget har utfört arbeten på stora byggarbetsplaser tillhörande några av Sveriges största företag.

I den nya boken Svartjobbsfabriken berättar journalisten och författaren Johan Fyrk om ett gigantiskt aktivt brottsnätverk i byggbranschen, som genom falska identiteter och svart arbetskraft tillskansar sig mångmiljonbelopp. Efter att pengarna nått bankkonton tillhörande nätverket tas beloppen ut i kontanter och är därefter spårlöst borta.

Enligt författaren omsätter nätverket, som har kopplingar till Östeuropa, omrking 100 miljoner kronor årligen. I boken pekas också en 30-årig man ut som nätverkets ledare.

– Jag tycker att det är så intressant att det här gigantiska nätverket har fått finnas och ville göra en större granskning. Det handlar om så enorma pengar som försvinner i skatt och att det är ett så stort lidande för de här målvakterna och arbetarna som utnyttjas grovt, bor i ruckel och skjul och jobbar under hemska förhållanden samtidigt som de inte får några pengar. Målvakterna blir företagsägare på pappret och utnyttjas helt cyniskt. De kan få 700 spänn för att skriva på företagspapper, men får ta smällen och i vissa fall sitta månader i häkte., säger Johan Fyrk om boken till tidningen Byggnadsarbetaren där han till vardags arbetar som reporter.


Publicerad av Peter Leander den 2020-08-27Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png