Arbetare utan tillstånd på Skanskas bygge

Skanska riskerar att få betala 93000 kronor i skadestånd till följd av att deras underentreprenör avlönat två arbetare utan arbets- och uppehållstillstånd. Rättegången äger rum den 29 april.

I september 2018 genomförde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem en kontroll av ett bygge i Årsta. På arbetsplatsen stötte kontrollanterna på två georgiska arbetare som bortsett från att de saknade ID även arbetade illegalt i Sverige. Huvudentreprenör på bygget var Skanska. Nu riskerar både underentreprenören, som anställt de georgiska arbetarna, och Skanska att tvingars betala böter. Underentreprenören misstänks ha brutit mot utlänningslagen. Åklagaren vill därför att bolaget ska betala böter på 139500 kronor. Men även Skanska, som anlitat bolaget, riskerar en särskild avgift på 93 000 kronor.

”Skanska Sverige AB har inte vidtagit rimliga kontrollåtgärder för att förvissa sig om att arbetsgivaren inte hade utlänningar anställda som saknade rätt att vistas i Sverige och kan därför inte frångå betalningsansvar”, skriver åklagaren enligt SvD.

Till SvD säger Skanskas presschef Jacob Birkeland:

– Vi kommenterar inte pågående rättsfall men självklart får inte svart arbetskraft förekomma på våra arbetsplatser.

Rättegången kommer att äga rum den 29 april.


Publicerad av Peter Leander den 2020-03-30Fair Play Bygg är ett projekt som ägs till hälften var av
Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland

sbf.pngbyggnads.png